Sunday, December 16, 2012

Vegan(e) Donuts.

 
 


Donuts, my love.

I love the smell of fresh fat heating.
Love the sizzling of the sweet yeast dough when it hits the heat.
Love the first bite into the hot pastry.
The granulated sugar creating a mustache around my mouth.

And can you believe you can get all this goodness, yumminess and all these sensations in VEGAN?
I was skeptical. 
Not anymore.

YUM.

...

Vegan Donuts

450g flour
2 heaped Tbsp. of egg replacement
30g fresh yeast
1 heaped tsp. salt
70g sugar
70g margarine, melted
275ml soy milk

extra granulated sugar


In a Kitchenaid, add all ingredients for the yeast dough, making sure that the fresh yeast is crumbled into the mix and the soy milk has the right temperature (around 35-40 degrees celcius).
Beat slowly for two minutes, then faster for three more minutes.
If your dough is still sticking to the sides at this point, scrape together and sprinkle with some more flour, and knead it a bit longer.
 Remove from bowl and knead shortly until smooth.

Set aside in a warm place and cover with a towel and let the dough rise.
After 15-20 minutes, beat the dough, deflating it and knead anew.
Let rise again for an additional 15-20 minutes.

After the last rising is almost completed, slowly heat the fat in a heavy duty pan or fryer between 165-170 degrees celsius.

Now beat down the dough again and roll it out on a lightly floured counter top (about 1,5cm thick).
Use a donut cuter or a glass plus a smaller shot glass to cut out the donuts.
Place on a lightly floured baking sheet, cover with a cloth and place into the oven - turn it on it's lowest heat and leave the door open to let the donuts rise.

Let rise until they've reached about twice their former size, around 15 minutes.

In the meantime, prepare a plate with paper towels spread on it for the baked donuts.

Now place them into the hot fat with the smooth side facing the bottom. 
Let bake for a couple of minutes on each side flipping them with a dipper, until they are golden brown.
Flip one more time to the first side, bake for a couple of seconds then remove from the fat and place on the prepared plate.

While baking the next round, sugar the hot donuts in a bowl.

Keep on going until all donuts are baked.

If desired, mix a glaze with 75g powdered sugar and 2-3 Tbsp. maple syrup.

...

Donuts, meine Liebe.

Ich liebe den Geruch von frischem Fritierfett.
Liebe das Zischen von dem süßen Hefeteig wenn es auf die Hitze trifft.
Liebe den ersten Biss in das heiße Süß.
Der Kristallzucker der einen Schnäutzer über'm Mund bildet.

Und ist es zu glauben dass diese wunderbare, leckere Süß welches solche Sinnesempfindungen auslöst VEGAN ist?
Ich war skeptisch.
Jetzt nicht mehr.

MHHH.

...


Vegane Donuts

450g Mehl
2 gehäufte Eßlöffel Eiersatz 
30g frische Hefe
1 gehäufter Teelöffel Salz
70g Zucker
70g Margarine, geschmolzen
275ml Soja Milch

extra Kristallzucker


In einer Kitchenaidküchenmaschine: füge alle Zutaten für den Hefeteig zusammen.
Gib Acht, dass die frische Hefe zerbröckelt ist und die Milch die richtige Temperatur hat (ca. 35-40 Grad Celsius).
Knete alles für zwei Minuten auf langsamer Stufe, dann schneller für drei weitere Minuten.
Falls dein Teig sehr an den Seiten klebt, kratze den Teig zusammen und gebe noch etwas Mehl dazu und lass es etwas länger kneten.
 Entferne von der Schüssel und knete es mit der Hand weiter bis der Teig glatt ist.

Stelle den Teig an einem warmen Fleck beiseite, bedecke ihn mit einem Tuch und lasse den Teig aufgehen.
Nach 15-20 Minuten, schlage den Teig zusammen und knete ihn erneut.
Lasse ihn weitere 15-20 Minuten gehen.

Nach dem letzten Aufgehen, heize langsam das Fett auf 165-170 Grad Celsius in einem schweren Topf oder einer Friteuse auf.

Schlage den Teig erneut zusammen und rolle ihn auf einer leicht bemehlten Fläche aus (ca. 1,5cm dick).
Benutze einen Donut Ausstecher oder ein Glas plus ein weiteres kleines Shotglas um die Donuts auszustechen.
Setze sie auf ein leicht bemehltes Backblech um, decke sie mit einem Tuch ab und stelle sie in den Ofen - heize den Ofen auf die niedrigste Hitze auf und lasse die Tür offen während die Donuts weiter aufgehen.

Lasse Sie aufgehen bis sie die doppelte Große erreicht haben, ca. 15 Minuten.

Bereite in der zwischenzeit ein Teller mit Küchenrolle vor für die gebackenen Donuts vor.

Gebe die Donuts nun ins heiße Fett, die glatte Unterseite nach unten.
Lasse sie auf jeder Seite ein paar Minuten lang ausbacken bis sie gold-braun sind - drehe sie mit einer Lochkelle um.
Drehe sie nochmals auf die erst-gebackene Seite, backe nochmals ein paar Sekunden, entferne sie dann aus dem Fett und lege sie auf dem vorbereiteten Teller.

Während die nächste Runde ausbackt, zuckere die heißen Donuts in einer Schüssel.

Wiederhole das solange bis alle Donuts fertig gebacken sind.

Falls gewünscht, mische einen Zuckerguß aus 75g Puderzucker und 2-3 Eßlöffel Ahornsirup.