Wednesday, February 15, 2012

granola bars. müsli riegel.




i press down, 
make an indentation. 


i bite down, 
little resistance.


i chew, 
fruity, nutty flavors.

it sticks,
this bar full of earthy delights.

...

granola is something that i never got around to making.
i never had all the ingredients together at the same time.

now i did.

i researched different recipes,
and this is what turned out.

it's pretty soft, chewy and surprisingly tasty.
lots of diversity of flavors.

and a great snack for in between.

...

granola bars

adapted from this recipe from smitten kitchen

150g quick rolled oats
150g granulated sugar
  30g oat flour (or 1/3 cup oats, processed till finely ground in a food processor or blender)
1/2 teaspoon salt
1/4 teaspoon ground cinnamon
2 to 3 cups dried fruits and nuts (250-350g, i used sunflower seeds, cashews, shredded coconut, raisins, candied pineapple and melon)
  80g peanut butter
1 teaspoon vanilla extract 
90g butter
70g maple syrup
30g light corn syrup
15 ml water

preheat the oven to 175 degrees celcius.
line a baking pan with parchment paper, greasing it slightly as well.
stir together all the dry ingredients, including the fruit and nuts.
in a separate pot, over low heat, whisk together the vanilla, peanut butter, butter, maple syrup and corn syrup and water until homogeneous .
remove from heat and mix the wet ingredients with the dry until the mixture is evenly crumbly.
spread in the prepared pan, pressing them in firmly to ensure they are molded to the shape of the pan. (a piece of plastic wrap can help with this, as you press down on the back of it.)
bake the bars for around 30 minutes, until they’re brown around the edges — don’t be afraid to get a little color on the tops too.
they’ll still seem soft and almost underbaked when you press into the center of the pan but do not worry, they’ll set completely once completely cool.
cool the bars in their pan completely on a cooling rack.
once cool, a serrated knife to cut the bars into squares.

...

 ich presse etwas, 
mache einen abdruck..

ich beisse etwas, 
wenig wiederstand.

ich kaue, 
fruchtig, nussiger geschmack.

es klebt,
dieser riegel voller irdischer freuden.

 ....

müsli (riegel) ist etwas, wozu ich nie gekommen bin.
ich hatte nie alle zutaten zur gleichen zeit zusammen.

jetzt hatte ich sie alle da.

ich recherchierte verschiedenste rezepte, 
und das ist dabei rumgekommen.

es ist weich, etwas zäh und überraschend lecker.
es bietet eine grosse vielfalt an geschmäckern.

 und ist ein grossartiger snack für zwischendurch.

...

 müsli riegel

entnommen von diesem rezept von smitten kitchen

150g zarte haferflocken
150g zucker
  30g hafer mehl (oder 30g haferflocken, in einer küchmaschine klein gemahlen)
1/2 teelöffel salz
1/4 teelöffel zimt
2 bis 3 tassen früchte und nüsse (250-350g, ich habe sonnenblumenkerne, cashews, kokosraspeln, rosinen, kandierte ananas und melone benutzt)
  80g erdnussbutter
1 teelöffel vanille extrakt
90g butter
70g ahorn sirup
30g glucose sirup
15 ml wasser

heize den ofen auf 175 grad celcius vor.
lege eine backform mit backpapier aus und fette diese leicht..
mische alle trockenzutaten zusammen, auch die nüsse und früchte.
in einem seperaten topf, auf kleiner flamme, mische das vanille extakt, die erdnussbutter, die butter, das ahorn sirup, das glucose sirup und das wasser zusammen, bis alles aufgelöst ist. 
nehme die mischung von der hitze und vermische es mit den trockenzutaten gründlich.
verteile es gleichmässig in der backform und drücke es an, um sicher zu gehen, dass keine hohlräume entstanden sind.
backe die riegel für ca. 30 minuten, bis sie bräunlich am rand geworden sind und insgesamt etwas an farbe gewonnen haben,
sie können in der mitte noch etwas ungebacken erscheinen, aber das müsste sich nach dem auskühlen legen und verhärten.
lasse die riegel komplett auskühlen.
wenn diese komplett ausgekühlt sind können sie mit einem scharfen messer in riegel oder in quadrate geschnitten werden.